Yaşam alanınızda bitki yetiştirmek aslında salatanızda yemeğinize koyacağınız birçok şeyi kendi ellerinizle yetiştirmek açısından güzel bir başlangıçtır. Kendi yetiştirdiğiniz nane, fesleğen gibi bitkiler yemeklerinize çok yakışabilir. Ancak kendi yetiştirdikleriniz olması sizi çok mutlu edecektir..

Keyifli bir aktivite ve hobi olan bitki yetiştiriciliği evinizi de güzelleştirilir. Farklı dekorasyonlar ve renkler katarak eviniz için eşsiz bir dekorasyon sağlığınız içinde bir adım olur.

Evde Bitki Yetiştirme

Ne yetiştireceğinize karar vermelisiniz. Bitkinin şekli ve işlevi bu konuda ilk düşünmeniz gereken. Yenebilecek türden bitkiler yetiştirmek istiyorsanız; maydanoz, nane, roka, reyhan, dereotu, biberiye, kişniş veya kekik gibi bitkiler tercih edebilirsiniz.

Bitki Yetiştirmeye Başlangıç

Bitkileri eğer isterseniz tohumdan yetiştirebilirsiniz, isterseniz bir fidanlıktan bir fide demeti satın alabilirsiniz. Karar sizin. Fide alacaksınız yaprakların sarı ya da kahverengi değil yeşil olmasına dikkat etmelisiniz. Köklerinin sarı ya da beyaz olmasına dikkat etmelisiniz.

Bitki/Çiçekler İçin Yer Seçimi

Işık bitkiler için çok önemlidir. Özellikle şifalı bitkilerin hepsi farklı ışıklardan hoşlanır. Bazıları sıcak ve nem sever, ama güneş ışığını direk almaları da iyi olmayabilir. Bitkiniz için en iyi yaşam alanını bulana kadar farklı yerler deneyebilirsiniz.

Bitkinize Uygun Saksı

Saksının büyüklüğü ve derinliği önemlidir. Evinizin penceresi ya da balkonunuz için dekorasyonu açısından da saksı seçimine dikkat etmelisiniz. Saksınızın oda için bir tamamlayıcı olacağını unutmamalısınız.

Yerleştirme

Saksınıza çiçeğinizi koymadan önce dikkat etmeniz gereken toprak, gübre, su ve sulama sistemidir. İyi emen ve bitkiyi daha çok besleyen bir toprak türü seçmeniz çok önemlidir. Ev içerisinde yetiştirilecek bitkilere ait saksıların altında bir delik olması ve o delikten süzülen suların bir saksı altında toplanması önemli.

Etiketleme

Fesleğen, reyhan, maydanoz ve kekik otlarını birbirinden ayırmak için etiketleme yapmalısınız. Yaratıcı stickerlar hatta bitkilerinize vereceğiniz isimlerle işi keyifli bir hale dönüştürebilirsiniz.

Bitkilerinizi Koruyun

Bitkilerinizi haşerelerden koruyabilmeniz için yapraklarını sıklıkla incelemeni gerekir. Herhangi bir problem çıkmadan çözmeniz gerekmektedir. Yapraklardaki renk değişimleri, küçük ısırıklar ve tırtıl gibi böceklerin habercisidir. Bitkinizin neye ihtiyacı olduğunu anlamalısınız. Yapraklar yeşil ve dolgun toprak nemli ise bir sorun yoktur.

Bitki Budama

Yapraklarını koparmak ya da budama yapmak üzücü olabilir. Yeni yaprakların çıkmasına ve bitkinizin gelişmesine olanak tanımak için budama gereklidir. Bitki yetiştirmenin en eğlenceli tarafı bakım yapmaktır.

Tüm bu işlemlerin ve çabaların sonucu olarak bitkilerinizden elde ettiklerinizi kullanabilirsiniz. Taze bitkileri tariflerinizde kullanmak, ekstra bir lezzet katacak.

Bir yanıt yazın