Peyzaj Hangi Alanlarda Kullanılır, Türleri Nelerdir?

Peyzaj kelime anlamı olarak her alanı görüntü olarak güzelleştirme çalışmaları yürütmek, çevre düzenlemesi sağlamak anlamına gelmektedir. Doğal güzellikleri düzenleyerek bir tablo, resim gibi sunmak da peyzajın işlerinden biridir. Dış mekan çalışmalarının yürütüldüğü peyzaj ülkemizdeki bitki zenginliği ile bir tablo gibi de yapılmaktadır.

Peyzaj Nedir?

Peyzaj manzara ve görüş anlamına gelmektedir. Çevremizde bulunan her türlü alanın çevre düzenlemesinin yapılarak güzel görünmesi için yapılan çalışmaları kapsar. Doğal güzellikler ve doğanın güzelliklerini dekora ederek daha iyi hale getirmek olarak da ifade edilebilir.

Herhangi bir alanın daha düzenli ve göze güzel görünür bir hale getirilmesi için yapılan çalışmaları kapsamaktadır. Peyzaj çalışmaları yapılırken ülkemizde kullanılan birçok çeşitli bitki türü de bulunmaktadır. Peyzaj çalışmaları bulunduğunuz yerin dış alanını kapsayan her türlü düzenleme çalışmalarıdır.

Peyzaj Türleri

Kuşbakışı Peyzaj: Hava araçları tarafından kuşbakışı olarak görüntüleme ile yapılan peyzaj türüdür.

Nehir Peyzajları: Nehir kıyısında bulunan ve nehir boyunca konumlanmış olan yerlerin düzenlemesi peyzajıdır.

Mehtap Peyzajları: Geceleri, ay ışığı ile birlikte ortaya çıkan manzara gece ortamları ile ilgili düzenlemeleri kapsayan peyzaj türüdür.

Gökyüzü ve Bulut Peyzajları: Atmosfer veya bulutların görünümlerini betimleyen peyzaj türüdür.

Deniz Peyzajları: hem deniz hem de denize kıyısı olan alanların peyzajlarını kapsamaktadır.

Kent Peyzajları: Yüksek bir alandan kentin görünümünün betimlenmesi ile oluşan peyzaj türüdür.

Peyzaj Hangi Alanlarda Kullanılır?

Kentin içerisinde doğal alanlarla buluşması gereken tüm yerler peyzaj için uygundur. Yapılan çevresel düzenlemeler ve kültürün etkisi ile de şekillendirmeler değişebilir. Kentin gelişmesi ile çevrede bulunan doğal alanların düzenlemesi ve daha fazla yeşillendirilmesi de amaçlanmaktadır.

Peyzaj Uygulaması Nasıl Yapılır?

  • Bir peyzaj uygulamasının süreci ve peyzaj proje uygulamalarında sürekliliğin sağlanması önemlidir. Peyzaj uygulaması yapılırken her yere göre ayrı bir strateji ve plan uygulanması gerekmektedir. Şimdi gelelim peyzaj uygulama planının aşamalarına;
  • Peyzaj planı; vaziyet planı, alt yapı planları, bitkilendirme planı, sulama planları

Peyzaj alanı aydınlatma planları, Kesitler ve detaylar

Planların boyutlandırılması

Tesviye işleminin uygulanması

Tesviye yapıları; istinat duvarları, ahşap örme çitler

Bitkisel materyal uygulamaları

Bitkisel materyalde sürekliliğin sağlanması

Kent ağaçlandırma uygulamaları

Sulama sistemleri ve projeleri

Sulama sistemlerinin uygulanması

Aydınlatma ve Işık kaynaklarının tanıtımı, armatürler, aydınlatmada donanım ve bakımı

Peyzaj Uygulama & Planlama

Bir peyzaj uygulamada belli bir plan çerçevesinde uygulamaya devam etmek gerekmektedir. Elinizdeki plana göre uygulama yapmak daha etkili olmaktadır. Bu nedenle bir plan çerçevesinde ilgili ekipmanlar ve uygulama araçları ile kolaylıkla peyzaj uygulanabilir.