Yaz/Kış Fark Etmez Eviniz Çiçek Açsın: Evde Çiçek Yetiştirmek

Yaşam alanımızın renkleri çiçeklerden Açelya yetiştirmenin püf noktalarını sizler için hazırladık. O güzel çiçeklerin uzun süreli arkadaşlarımız olması, rengarenk parlaması için ihtiyaçlarını bilmek çok önemli. Açelya çiçeği/bitkisi nedir bir bakalım

Açelya Çiçeği

Fundagiller familyasından gelen açelya, birçok çeşidi bulunan fundagiller familyasının ormangülü cinsinin genel adıdır aslında. Ççiçekler kırmızı, turuncu, sarı, e-pembe ya da beyaz renkte olabilir. Kayalık akarsu kıyılarında ya da doğanın farklı alanlarında açelyalar ile karşılaşabilirsiniz. Asya ve Kuzey Amerika’nın ana vatanı olduğu söylenen açeylya, Japonya’da ise insan eliyle yapılan ve “cüce açelya” olarak anılıyor. Güzelliği farklı görünüşü evlerde sıklıkla tercih edilmesine sebep oluyor.

Açelya Çiçeği Bakımı

Açelyanın rengini ile balkonunuzu şenlendirmek isterseniz saksısından sulamasına kadar dikkat etmelisiniz. Detaylarına bir bakalım;

Toprak Seçimi: açelya bitkisi organik maddeler bakımından zengin, humuslu topraklarda çook daha verimli ve sağlıklı bir şekilde yetişebiliyor. Doğada kendiliğinden yetişen bir bitki olduğu için çürümüş bitki kalıntları olan toprakların açelya bitkisi için uygun olduğu söyleniyor.

Saksı Seçimi: Altında delikler ve suyun akabileceği bir tablası olan drenajlı saksılar tercih etmelisiniz. Bunun sebebi fazla sulama yapmanız halinde fazla suyun köklerini çürütmesine engel olmaktır. Su altta birikir, 8 saat içinde mutlaka boşaltılmalı ve tablayı kuru halde yeniden saksının altına koymalısınız.

Sulama: açelya nemli toprakları ve dolayısıyla sulanmayı seven bir bitki. Aşırı sulanmadan korunması da önemlidir. Toprağı parmağınızla kontrol ederek ne zaman sulanması gerektiğine karar verebilirsiniz, batırdığınız parmağınız nemli kalıyorsa sulamanız gerekmeyebilir. Ancak parmağınız kuru kalıyorsa sulama zamanı gelmiştir. Sıcak yaz günlerinde hafta da en az iki kez sulama yapılabilir, kışın bu süreyi bire indirebilirsiniz.

Gün Işığı: Açelya doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalı ama karanlık bir alanda da bakılmamalı. Her iki durumda da açelya sağlıklı bir büyüme göstermeyecektir. Aydınlık ama doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacağı alanlarda muhafaza edebilirsiniz.