Yaz/Kış Fark Etmez Eviniz Çiçek Açsın: Evde Çiçek Yetiştirmek

Yaşam alanımızın renkleri çiçeklerden Açelya yetiştirmenin püf noktalarını sizler için hazırladık. O güzel çiçeklerin uzun süreli arkadaşlarımız olması, rengarenk parlaması için ihtiyaçlarını bilmek çok önemli. Açelya çiçeği/bitkisi nedir bir bakalım

Açelya Çiçeği

Fundagiller familyasından gelen açelya, birçok çeşidi bulunan fundagiller familyasının ormangülü cinsinin genel adıdır aslında. Ççiçekler kırmızı, turuncu, sarı, e-pembe ya da beyaz renkte olabilir. Kayalık akarsu kıyılarında ya da doğanın farklı alanlarında açelyalar ile karşılaşabilirsiniz. Asya ve Kuzey Amerika’nın ana vatanı olduğu söylenen açeylya, Japonya’da ise insan eliyle yapılan ve “cüce açelya” olarak anılıyor. Güzelliği farklı görünüşü evlerde sıklıkla tercih edilmesine sebep oluyor.

Açelya Çiçeği Bakımı

Açelyanın rengini ile balkonunuzu şenlendirmek isterseniz saksısından sulamasına kadar dikkat etmelisiniz. Detaylarına bir bakalım;

Toprak Seçimi: açelya bitkisi organik maddeler bakımından zengin, humuslu topraklarda çook daha verimli ve sağlıklı bir şekilde yetişebiliyor. Doğada kendiliğinden yetişen bir bitki olduğu için çürümüş bitki kalıntları olan toprakların açelya bitkisi için uygun olduğu söyleniyor.

Saksı Seçimi: Altında delikler ve suyun akabileceği bir tablası olan drenajlı saksılar tercih etmelisiniz. Bunun sebebi fazla sulama yapmanız halinde fazla suyun köklerini çürütmesine engel olmaktır. Su altta birikir, 8 saat içinde mutlaka boşaltılmalı ve tablayı kuru halde yeniden saksının altına koymalısınız.

Sulama: açelya nemli toprakları ve dolayısıyla sulanmayı seven bir bitki. Aşırı sulanmadan korunması da önemlidir. Toprağı parmağınızla kontrol ederek ne zaman sulanması gerektiğine karar verebilirsiniz, batırdığınız parmağınız nemli kalıyorsa sulamanız gerekmeyebilir. Ancak parmağınız kuru kalıyorsa sulama zamanı gelmiştir. Sıcak yaz günlerinde hafta da en az iki kez sulama yapılabilir, kışın bu süreyi bire indirebilirsiniz.

Gün Işığı: Açelya doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalı ama karanlık bir alanda da bakılmamalı. Her iki durumda da açelya sağlıklı bir büyüme göstermeyecektir. Aydınlık ama doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacağı alanlarda muhafaza edebilirsiniz.

Bahçe Ağaçları Ne Zaman Budanmalı?

Bahçe Ağaçları Ne Zaman Budanmalı?

Ağaçları yılın her mevsiminde istediğimiz gibi budayamayız. Özellikle yapraklı ağaçlar yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Tarih vermek gerekirse yurdumuz da budama için en uygun zaman 15 Kasım – 15 Mart tarihleri arasındadır. Budamanın zamanlaması gerçekten çok önemlidir. Yanlış zamanda yapılan budamalar bitkilerde büyük hasarlara ve buna bağlı olarak da ürün kaybına neden olur. Ek olarak bazı hastalık ve iklim koşullarından fazlaca zarar görmelerine de sebep olabilir.

Bu yüzden bitkilerde uyuma dönemi dediğimiz kış döneminde yapılan budamalar en doğru zamanda yapılan budamalardır. Akdeniz ve Ege bölgeleri gibi ılıman bölgelerde yukarıda verdiğimiz aylara uymak yerine, ağaçların yapraklarını dökmesinden itibaren budama işlemine başlayıp, kış sonunda ağaçlar uyanmadan önce bitirmeniz gerekir. Soğuk bölgelerde ise genelde bahar ayı başlamadan, ağaçlar uyanmadan önce bu işlemi yapmalısınız. Yazın ancak tali budamalar (meyve seyreltmeleri, yaprak budamaları, bitkide coşkulu çıkan sürgünlerin budanması, vb.) yapılabilir. Temel, derin ve gençleştirme budamalarının hepsi kışın yapılmalıdır.

Doğru Budama Nasıl Yapılmalıdır?

Budama işleminin  yöntemi nasıl olursa olsun, ağacınızın üst görünümünü korumalısınız. Budamayı ağacın alt dallarında yapmak, üst derinliğini azaltmak ve buna bağlı olarak üst şeklini bozmak doğru değildir.

Meyve ağaçlarında budama süs bitkilerinden daha farklıdır. Meyvelerin ekonomik değerleri vardır ve yanlış yapılan budama o sene ürün alamama gibi büyük sonuçlara neden olabilir. Meyve ağaçlarında meyveye özel değişmekle beraber yaprak döküldükten sonra ürün budaması yani ağacın meyve veren sürgünleri bırakılmak suretiyle diğer yeni çıkmış sürgünlerinin kesilmesi uygundur. Ayrıca ağacın Güneş’den daha iyi istifade etmesi için ağaç tacında yapılacak seyreltmeler meyve ağaçlarının iyi ürün verebilmesi için hayati önem arz etmektedir. Budama yapacak olan kişilerin bulundukları iklim, toprak koşulları ve meyve ağaçlarının yaşlarını da dikkate alarak budama işlemini yapmaları gerekmektedir. Ayrıca budama işlemini yapmadan önce çevrelerindeki konuya hakim çiftçilerden veya tarım il müdürlüklerindeki uzman kişilerden destek almalarını tavsiye ederiz.