Sonbaharda Bahçede Vakit Geçirmek

Sonbahar artık tam anlamıyla kapından içeri girdi. Kış hızla yaklaşıyor, bahçemiz, meyvelerimiz ve sebzelerimiz için neler yapabiliriz biliyor musunuz?

Bahçenizin bir sonraki mevsime ve bu mevsimin bereketlerine karşı hazırlamak için aşağıdaki detaylarımızı okuyun.

Ekim ve Dikim Zamanı

Düzenli sağanak yağmurları nedeniyle toprak yeterince nemli olduğu için sonbahar mevsimi dikimler için verimli bir zamandır. Yaz ve sonbahar aylarından sonra toprak hala ılık olduğundan bitkilerin yeni yerlerine alışmak ve yeni kökler geliştirmek için yeterli vakit vardır.

Sonbaharda yeni bitkilerde gönül rahatlığıyla ekilebilir. Kış gelmeden önce bahçenize biraz renk katmak için bu zamanı mutlaka değerlendirmelisiniz. Örneğin gül için sonbahar ideal bir dikim zamanıdır.

Bitkileri ve Çalıları Kesme

Çalılar sarardığında kökleri yere doğru eğilir ve güçsüzleşirler. Onları kesmenizin zamanı gelmiş demektir, bitkilerin özsularını köklerine geri çekmeye başlamıştır. Kesilmezlerse çürüyebilirler.

Çalılar boyutlarının yaklaşık dörtte birinde kesilebilir. Ancak bu oran çalının türüne göre değişiklik gösterebilir.

Çitleri Budama

Nemin artması çürümeyi önlemek için önemlidir. Elinizden geldikçe arka tarafta yaprak döken çitleri üzerlerinden delikler açmadan kesmeye çalışmalısınız.

Çimler

Kış mevsiminde nemli ve düşük sıcaklıklar çimlere zarar verir. Bu yüzdne kış öncesi çimlerinizi biraz şımartmalısınız. Kasım ayında çimlerinizi biraz kesin.

Sonbahar gübreleri genellikle daha az nitrojen içeriğine ve daha yüksek potasyum seviyesine sahiptir. Potasyum miktarındaki artış çimleri güçlendirir ve dona karşı dirençlerini artırır.

Yaz Aylarında Çim Biçme Nasıl Yapılır?

Özellikle yaz aylarında bahçelerin güzel ve çekici bir görünüme kavuşması için çimlerin düzenli aralıklarla kısaltılması gerekir.

Yazın bahçeleri kış aylarına nazaran daha fazla kullandığımız için çimlerin güzel ve sağlıklı görünmesini isteriz.

Yazın Çim Biçimi Nasıl Olmalıdır?

Çim alanlarda bulunan bitki boyları ortalama 7-8 cm olduktan sonra ilk biçim işleminde bu yükseklik yarıya indirilmedir.

Daha sonraki biçme işlemlerinde 3 ile 3.5 cm’den biçilmesi uygun olacaktır.

Çim biçme makinesinin bıçakları her zaman keskin olmalıdır. Keskin olmayan bıçaklarla kısaltılan çimler zarar görür, hastalıklara karşı direncini kaybederler.

Aşırı sıcak havalarda çimlerin sağlıklı kalabilmesi için çimler normalden biraz daha yüksekten biçilmelidir.

Yazın Çim Bakımı Neden Yapılır?

Çim sulamak, yazın sıcak alanlarda bulunan çimler için zorunlu bir işlemdir. Yağmurlama sulama sistemi ile, ekimden sonra ilk çıkışa kadar her sabah ve her akşam 50 mm, daha sonra toprak ve hava şartlarına göre 30-40 mm sulama yapılmalıdır. Çim alanı tırmıklama hizmeti; Bu ağır bir işlem olmasına karşın senede 1 kere yapılmalıdır.

Tırmıklamanın Faydaları; – Ölü çimleri toplamayı sağlar, keçeleşmeyi önler. Havalandırmaya yardımcı olur.

Yazın Çim Havalandırma

Bu işlemde ağır bir işçilik olup, senede 1 kere yapılmalıdır. Havalandırma işlemi çok sıkışık zeminli, drenajı kötü olan alanlarda çok yararlıdır. İşlem alanın büyüklüğüne bağlı olarak özel makinelerle yapılabileceği gibi dirgen ile de yapılabilir. Havalandırmanın faydaları: – Kök havalanmasını sağlar. – Drenajı iyileştirir. – Yeni kök gelişimini tetikler. – Yazın kurağına dayanımını arttırır.

Yazın Çim Gübreleme

Çim alanlar sık sulandığı için organik maddelerini

çabuk kaybeder. Sağlıklı bir çim için yılda birkaç kere besin takviyesi yapmak gerekir. Çim gübreleri suni veya organik olabilir. Mutlaka çimler için hazırlanmış olmalıdır. Hızlı bir etki için suda eritilen besinler uygundur. Ancak dozu çok iyi ayarlanmalıdır. Kullanıldığında çimler birden bire yeşerir. Ama etkisi kısa sürer. Sulama ve yağmurlarla çabucak yok olur.

Peyzaj Hangi Alanlarda Kullanılır, Türleri Nelerdir?

Peyzaj kelime anlamı olarak her alanı görüntü olarak güzelleştirme çalışmaları yürütmek, çevre düzenlemesi sağlamak anlamına gelmektedir. Doğal güzellikleri düzenleyerek bir tablo, resim gibi sunmak da peyzajın işlerinden biridir. Dış mekan çalışmalarının yürütüldüğü peyzaj ülkemizdeki bitki zenginliği ile bir tablo gibi de yapılmaktadır.

Peyzaj Nedir?

Peyzaj manzara ve görüş anlamına gelmektedir. Çevremizde bulunan her türlü alanın çevre düzenlemesinin yapılarak güzel görünmesi için yapılan çalışmaları kapsar. Doğal güzellikler ve doğanın güzelliklerini dekora ederek daha iyi hale getirmek olarak da ifade edilebilir.

Herhangi bir alanın daha düzenli ve göze güzel görünür bir hale getirilmesi için yapılan çalışmaları kapsamaktadır. Peyzaj çalışmaları yapılırken ülkemizde kullanılan birçok çeşitli bitki türü de bulunmaktadır. Peyzaj çalışmaları bulunduğunuz yerin dış alanını kapsayan her türlü düzenleme çalışmalarıdır.

Peyzaj Türleri

Kuşbakışı Peyzaj: Hava araçları tarafından kuşbakışı olarak görüntüleme ile yapılan peyzaj türüdür.

Nehir Peyzajları: Nehir kıyısında bulunan ve nehir boyunca konumlanmış olan yerlerin düzenlemesi peyzajıdır.

Mehtap Peyzajları: Geceleri, ay ışığı ile birlikte ortaya çıkan manzara gece ortamları ile ilgili düzenlemeleri kapsayan peyzaj türüdür.

Gökyüzü ve Bulut Peyzajları: Atmosfer veya bulutların görünümlerini betimleyen peyzaj türüdür.

Deniz Peyzajları: hem deniz hem de denize kıyısı olan alanların peyzajlarını kapsamaktadır.

Kent Peyzajları: Yüksek bir alandan kentin görünümünün betimlenmesi ile oluşan peyzaj türüdür.

Peyzaj Hangi Alanlarda Kullanılır?

Kentin içerisinde doğal alanlarla buluşması gereken tüm yerler peyzaj için uygundur. Yapılan çevresel düzenlemeler ve kültürün etkisi ile de şekillendirmeler değişebilir. Kentin gelişmesi ile çevrede bulunan doğal alanların düzenlemesi ve daha fazla yeşillendirilmesi de amaçlanmaktadır.

Bahçeye Yeniden Merhaba: Bahara Hazırlanmak İçin İpuçları

Bahar gelince kış sonrasında yeniden renklenmeye ve canlanmaya başlayan dünya, içimizde bir mutluluğa sebep oluyor. Bu mutluluğun bahçemize yansıması ve rengarenk daha birçok gün için bahçe düzenlenmesi yapılması için sizlere birkaç ipucu vereceğiz.

Kışın soğuk griliğini atmak için önceliğimiz bahçe temizliği işte başlayalım!

Bahçe Temizliği

Kışın izlerini kaldırın ve ilkbahar için kendinize yer açın. Bahçenizi ya da balkonunuzu toparlamak ve güneşe yer açmak için güzel bir başlangıçtır temizlik. Düşen yapraklar çimleriniz için bakteriler taşıyabilir. Kış sonrası temizlik ile bahçenizin yeniden güneş almasına yardımcı olabilirsiniz.

Bahçe Çimleri

Çimleriniz bahçenizdeki en çok vakit geçirdiğiniz alandır. Ekstra bir şey yapacak olsanız bile zemininiz çimdir. Kırmızı halınız olan çim için öncelik olarak soğuktan zarar görüş bir yer var mı diye bakmalısınız. Kalkan yeri düzeltmelisiniz, çimleriniz sağlıklı bir şekilde uzamaya başladığına ise ona zarar vermeyecek ayarda bir çim biçme makinesi kullanarak onları düzeltebilirsiniz.

Bitki Ekmeye Başlayın

Bitkilerin tam potansiyel ile büyümesi için ışı ve sıcaklığa ihtiyaç vardır. Bu nedenle bahar tohumlarınızı etrafa saçmak için mükemmel bir zamandır. Mart ve nisan aylarında pancar, ıspanak, marul ve pırasa ekebilirsiniz.

Bitki Budama Yapın

Baharın güzelliklerinden biri de filizlenmeye başlayan dallar. Doğru bitkileri doğru şekilde budayarak verimlerini arttırabilirsiniz. Budama için en iyi başlangıç noktası kurumuş ya da zarar görmüş allardır. Bu dallar böcekleri bitkiye davet eder.

Baharın gelişini en renkli şekilde yakalamak için işte yapabilecekleriniz! Bahçeniz veya balkonunuzda bitkilerinizle geçireceğiniz kısa bir zaman sizin için iyi bir hobi bile olabilir. Kendiniz için yapacağınız şık bir dekorasyon ile orada vakit geçirmeye bayılacaksınız! Evinizde yetiştirebileceğiniz bitkiler içinse bu yazımıza göz atmayı ihmal etmeyin, hemen tıklayarak okuyabilirsiniz.

Bitki Yetiştirmek: Tavsiyeleriyle Bitki Yetiştirme

Yaşam alanınızda bitki yetiştirmek aslında salatanızda yemeğinize koyacağınız birçok şeyi kendi ellerinizle yetiştirmek açısından güzel bir başlangıçtır. Kendi yetiştirdiğiniz nane, fesleğen gibi bitkiler yemeklerinize çok yakışabilir. Ancak kendi yetiştirdikleriniz olması sizi çok mutlu edecektir..

Keyifli bir aktivite ve hobi olan bitki yetiştiriciliği evinizi de güzelleştirilir. Farklı dekorasyonlar ve renkler katarak eviniz için eşsiz bir dekorasyon sağlığınız içinde bir adım olur.

Evde Bitki Yetiştirme

Ne yetiştireceğinize karar vermelisiniz. Bitkinin şekli ve işlevi bu konuda ilk düşünmeniz gereken. Yenebilecek türden bitkiler yetiştirmek istiyorsanız; maydanoz, nane, roka, reyhan, dereotu, biberiye, kişniş veya kekik gibi bitkiler tercih edebilirsiniz.

Bitki Yetiştirmeye Başlangıç

Bitkileri eğer isterseniz tohumdan yetiştirebilirsiniz, isterseniz bir fidanlıktan bir fide demeti satın alabilirsiniz. Karar sizin. Fide alacaksınız yaprakların sarı ya da kahverengi değil yeşil olmasına dikkat etmelisiniz. Köklerinin sarı ya da beyaz olmasına dikkat etmelisiniz.

Bitki/Çiçekler İçin Yer Seçimi

Işık bitkiler için çok önemlidir. Özellikle şifalı bitkilerin hepsi farklı ışıklardan hoşlanır. Bazıları sıcak ve nem sever, ama güneş ışığını direk almaları da iyi olmayabilir. Bitkiniz için en iyi yaşam alanını bulana kadar farklı yerler deneyebilirsiniz.

Bitkinize Uygun Saksı

Saksının büyüklüğü ve derinliği önemlidir. Evinizin penceresi ya da balkonunuz için dekorasyonu açısından da saksı seçimine dikkat etmelisiniz. Saksınızın oda için bir tamamlayıcı olacağını unutmamalısınız.

Yerleştirme

Saksınıza çiçeğinizi koymadan önce dikkat etmeniz gereken toprak, gübre, su ve sulama sistemidir. İyi emen ve bitkiyi daha çok besleyen bir toprak türü seçmeniz çok önemlidir. Ev içerisinde yetiştirilecek bitkilere ait saksıların altında bir delik olması ve o delikten süzülen suların bir saksı altında toplanması önemli.

Etiketleme

Fesleğen, reyhan, maydanoz ve kekik otlarını birbirinden ayırmak için etiketleme yapmalısınız. Yaratıcı stickerlar hatta bitkilerinize vereceğiniz isimlerle işi keyifli bir hale dönüştürebilirsiniz.

Bitkilerinizi Koruyun

Bitkilerinizi haşerelerden koruyabilmeniz için yapraklarını sıklıkla incelemeni gerekir. Herhangi bir problem çıkmadan çözmeniz gerekmektedir. Yapraklardaki renk değişimleri, küçük ısırıklar ve tırtıl gibi böceklerin habercisidir. Bitkinizin neye ihtiyacı olduğunu anlamalısınız. Yapraklar yeşil ve dolgun toprak nemli ise bir sorun yoktur.

Bitki Budama

Yapraklarını koparmak ya da budama yapmak üzücü olabilir. Yeni yaprakların çıkmasına ve bitkinizin gelişmesine olanak tanımak için budama gereklidir. Bitki yetiştirmenin en eğlenceli tarafı bakım yapmaktır.

Tüm bu işlemlerin ve çabaların sonucu olarak bitkilerinizden elde ettiklerinizi kullanabilirsiniz. Taze bitkileri tariflerinizde kullanmak, ekstra bir lezzet katacak.

Bahçe Ağaçları Ne Zaman Budanmalı?

Bahçe Ağaçları Ne Zaman Budanmalı?

Ağaçları yılın her mevsiminde istediğimiz gibi budayamayız. Özellikle yapraklı ağaçlar yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Tarih vermek gerekirse yurdumuz da budama için en uygun zaman 15 Kasım – 15 Mart tarihleri arasındadır. Budamanın zamanlaması gerçekten çok önemlidir. Yanlış zamanda yapılan budamalar bitkilerde büyük hasarlara ve buna bağlı olarak da ürün kaybına neden olur. Ek olarak bazı hastalık ve iklim koşullarından fazlaca zarar görmelerine de sebep olabilir.

Bu yüzden bitkilerde uyuma dönemi dediğimiz kış döneminde yapılan budamalar en doğru zamanda yapılan budamalardır. Akdeniz ve Ege bölgeleri gibi ılıman bölgelerde yukarıda verdiğimiz aylara uymak yerine, ağaçların yapraklarını dökmesinden itibaren budama işlemine başlayıp, kış sonunda ağaçlar uyanmadan önce bitirmeniz gerekir. Soğuk bölgelerde ise genelde bahar ayı başlamadan, ağaçlar uyanmadan önce bu işlemi yapmalısınız. Yazın ancak tali budamalar (meyve seyreltmeleri, yaprak budamaları, bitkide coşkulu çıkan sürgünlerin budanması, vb.) yapılabilir. Temel, derin ve gençleştirme budamalarının hepsi kışın yapılmalıdır.

Doğru Budama Nasıl Yapılmalıdır?

Budama işleminin  yöntemi nasıl olursa olsun, ağacınızın üst görünümünü korumalısınız. Budamayı ağacın alt dallarında yapmak, üst derinliğini azaltmak ve buna bağlı olarak üst şeklini bozmak doğru değildir.

Meyve ağaçlarında budama süs bitkilerinden daha farklıdır. Meyvelerin ekonomik değerleri vardır ve yanlış yapılan budama o sene ürün alamama gibi büyük sonuçlara neden olabilir. Meyve ağaçlarında meyveye özel değişmekle beraber yaprak döküldükten sonra ürün budaması yani ağacın meyve veren sürgünleri bırakılmak suretiyle diğer yeni çıkmış sürgünlerinin kesilmesi uygundur. Ayrıca ağacın Güneş’den daha iyi istifade etmesi için ağaç tacında yapılacak seyreltmeler meyve ağaçlarının iyi ürün verebilmesi için hayati önem arz etmektedir. Budama yapacak olan kişilerin bulundukları iklim, toprak koşulları ve meyve ağaçlarının yaşlarını da dikkate alarak budama işlemini yapmaları gerekmektedir. Ayrıca budama işlemini yapmadan önce çevrelerindeki konuya hakim çiftçilerden veya tarım il müdürlüklerindeki uzman kişilerden destek almalarını tavsiye ederiz.

Peyzaj Uygulaması Nasıl Yapılır?

  • Bir peyzaj uygulamasının süreci ve peyzaj proje uygulamalarında sürekliliğin sağlanması önemlidir. Peyzaj uygulaması yapılırken her yere göre ayrı bir strateji ve plan uygulanması gerekmektedir. Şimdi gelelim peyzaj uygulama planının aşamalarına;
  • Peyzaj planı; vaziyet planı, alt yapı planları, bitkilendirme planı, sulama planları

Peyzaj alanı aydınlatma planları, Kesitler ve detaylar

Planların boyutlandırılması

Tesviye işleminin uygulanması

Tesviye yapıları; istinat duvarları, ahşap örme çitler

Bitkisel materyal uygulamaları

Bitkisel materyalde sürekliliğin sağlanması

Kent ağaçlandırma uygulamaları

Sulama sistemleri ve projeleri

Sulama sistemlerinin uygulanması

Aydınlatma ve Işık kaynaklarının tanıtımı, armatürler, aydınlatmada donanım ve bakımı

Peyzaj Uygulama & Planlama

Bir peyzaj uygulamada belli bir plan çerçevesinde uygulamaya devam etmek gerekmektedir. Elinizdeki plana göre uygulama yapmak daha etkili olmaktadır. Bu nedenle bir plan çerçevesinde ilgili ekipmanlar ve uygulama araçları ile kolaylıkla peyzaj uygulanabilir.